Photo
Tiit Veermäe
Before After

Assauwe Tower

I was first built square and with two storeys on the outer side of the southern wall. Nearly a hundred years later, the wall was broken through, I gained a floor, and I was changed into a horseshoe shape.

I’m said to have gotten my name from a shepherd named Assauwe or Asso. He might even have been an Estonian man. To be honest, I have also carried the names of the men who have been my owners; Bevermans and Buchaus.

Much later, in the 19th century, there was a horse stable on my lower floor. Later still, a conservatory moved in, and since 1934, Assauwe Tower and its associated buildings have been a place of business
for the Estonian Theatre and Music Museum. I also have an interior courtyard behind me, called Asso’s court, or The Shepherd’s Court.

Construction history. Built between 1370 and 1380, raised and expanded in 1455.